Ara
Close this search box.

Labioplasti nedir?

Labium minus dediğimiz iç dudaklar labium majus dediğimiz dış dudakların arasında bir şerit gibi uzanır. Üst kısımda klitoris hizasında birleşir. Alt kısımda bir halka olacak şekilde belirsizleşir. İç dudak şekil ve büyüklükleri kişiden kişiye değişiklik gösterir.

İç dudakların dış dudakların dışına bir miktar taşması normal olarak kabul edilebilir. Ancak bazı kişilerde iç dudaklar aşırı sarkık ve/veya büyük olabilir. Her iki tarafın büyüklüğü birbirinden farklı ve asimetrik olabilir.

Bu durum genital organ estetiğini bozduğu gibi aynı zamanda ilişki sırasında ağrı, tahriş gibi fonksiyonel problemlere de yol açmaktadır. Spor yaparken, dar pantolon ve bikini giyerken sürtünmeye bağlı tahrişler oluşabilir aynı zamanda dışarıdan belli olabileceğinden kişide ciddi güvensizlik ve psikolojik sorunlar meydana getirebilmektedir.

Labium minus ( iç dudaklar ) normalden büyük olursa fazla salgı nedeni ile adet dönemi dışında bile hasta ped kullanmak zorunda kalabilir. Yürüme ve spor sonrasında tahriş ve şişlikler, genital bölgede kötü koku oluşabilir.

İç dudak ( labium ) şekil bozuklukları çeşitli operasyonlar ile düzeltilebilmektedir. Bu operasyonların hepsine labioplasti operasyonu ismi verilir. Labioplasti her kadına yapılabilir. Kızlık zarına zarar gelmez. Hamile kalmaya ya da normal doğum yapmaya engel değildir. Labioplasti cinsel ilişkiyi ve haz almayı etkilemez, aksine iyi yönde değiştirir.

4 farklı labioplasti tekniği vardır

1)Trim Labioplasti

Bu yöntemde genel ya da spinal anestezi uygulanır. İç dudaklar makas yardımı ile kesilir ve boyutu küçültülür, geride kalan doku ince dikişler ile onarılır. Kanama kontrolünü sağlamadığı ve labium üzerinde içeri doğru kavisli değil düz bir kesi alanı oluşturduğundan doku iyileşmesi iyi değildir. Kullanmadığım bir yöntemdir.

2)Wedge Labioplasti

Bu yöntemde labium ortasından üçgen şekilde doku çıkarılır, kalan labiumlar birbirine dikilir. Büyük ve etli labiumlarda kullandığım bir tekniktir. Wedge labioplasti ameliyatı öncesi ve sonrası görüntü karşılaştırması yapıldığında sonuçlar çok yüz güldürücüdür ancak bu yöntemde %1 ihtimalle yara dudaklarının birbirine yapışmayıp ayrılma ihtimali vardır. Bu ihtimali sıfırlamak için ya çok geç eriyen ya da hiç erimeyen dikişler kullanıyoruz. Genel ya da spinal anestezi ile labioplasti operasyonunu gerçekleştiriyoruz. Ameliyat vakanın ciddiyetine göre 1-2 saat sürüyor. Labioplasti ameliyatı sabah yapılmışsa hasta akşama taburcu olabilir. Akşam yaptıysak bir sonraki gün taburcu ediyoruz. 2 ay boyunca belli aralıklarla hastayı kontrole çağırıyoruz. Her kontrolde yeni fotoğraflar alıp bir önceki ile kıyaslama yapıyoruz.

3)Lazer Labioplasti

Bu yöntem trim labioplastiye benzer ama burada makas yerine 980 nm diod lazer kullanılır. Lazer bilinenin aksine dokuyu yapıştırmaz, yakarak dokuyu keser. İşlem genel ya da spinal anestezi altında yapılabilir. . Ameliyat vakanın ciddiyetine göre 1-2 saat sürüyor. Wedge labioplastide olduğu gibi lazer labioplasti ameliyatı sabah yapılmışsa hasta akşama taburcu olabilir. Akşam yaptıysak bir sonraki gün taburcu ediyoruz. 2 ay boyunca belli aralıklarla hastayı kontrole çağırıyoruz. Her kontrolde yeni fotoğraflar alıp bir önceki ile kıyaslama yapıyoruz.

4)Radyofrekans Labioplasti (RF Labioplasti)

RF Labioplasti yöntemi lazer labioplasti ile benzerdir ancak kesme işlemi için lazer yerine radyofrekans kullanılır. Benim de yıllardır tercih ettiğim yöntem budur. Radyofrekans, lazere her anlamda üstündür. Lazer dokuyu yakarak keserken, radyofrekans cihazı soğuk bir şekilde dokuyu buharlaştırarak keser. Radyofrekans ile dokuyu keserken lazerin yaptığı gibi çevre doku tahribatı olmaz (RESİME BAKINIZ)

RF labioplasti için hasta hastaneye yatırılır, genel ya da spinal anestezi ile labioplasti operasyon gerçekleştirilir. Labioplasti ameliyatı vakanın ciddiyetine göre 1-2 saat sürer. Ameliyat öncesinde fotoğraf çekilir, ameliyat sonrasında çekilir. Sabah alınan vakalar akşama taburcu olabilir. Akşam vakaları bir gün sonra taburcu olabilirler. Labiumlara şekil verildikten sonra mikroskopla çok ince dikişler ile kesilen kısımlar kapatılır, dikişler eriyebilen yani sonrasında alınması gerekmeyen dikişlerdendir. Labioplasti sonrası 2 aylık süreçte her 15 günde bir hastayı kontrole çağırırız, her gelindiğinde fotoğraflar ile süreci belgeler, değişimi izleriz. Labioplasti sonrası tam iyileşme 2 ayda olur. 2 aydan önce şişlikler olabileceğinden erken yorum yapmak doğru değildir.

Labioplasti ameliyatı sonrasında 6 hafta ilişki yasaklanır, eve gider gitmez hastalarımız banyo yapabilir, birkaç gün bol kıyafet giymeleri önerilir. 1 hafta içinde işe dönülebilir. Operasyon sonrasında dayanılmaz ağrılar hiçbir zaman olmaz.

Labioplasti ameliyatları lokal anestezi ile de yapılabilen ameliyatlardır ancak ben uzun bir zamandır lokal anestezi ile labioplasti ameliyatı yapmayı uygun görmüyorum. Videolarda da gördüğünüz üzere lokal anestezik madde enjeksiyonu iç dudaklara (labiumlara) yapılıyor. Enjeksiyon ile iç dudaklar şişiyor ve operasyon sırasında simetriyi sağlamak çok zorlaşıyor. Operasyonda simetrik olan dudakların ameliyattan 2 ay sonra şişlikler indiğinde aslında simetrik olmadığını görmek çok can sıkıcı olabiliyor. Bu sebeplerle çıkaracağımız dokunun bütünlüğünü bozacak herhangi bir lokal anestezi enjeksiyonunu uygun görmüyorum.

Labioplasti ameliyatı çok hassas, özen gerektiren ve mikroskop altında yapılması gereken bir ameliyattır. Bu yüzden bu konuda tecrübesi olmayan kişiler tarafından yapılmamalıdır.