Ara
Close this search box.

GENİTAL SİĞİL

Siğil ( Kondilom )

HPV virüsü nedeni ile genital bölge cildinde ya da mukozasında, beyaz gri renkte meydana gelen kuru kabarcıklara genital siğil denir. Genital siğilin tıbbi terminolojideki karşılığı kondilomdur.Genital siğil toplumda çok yaygın gözlenen, çoğunlukla cinsel yolla, nadiren de cinsel olmayan yollarla bulaşan bir hastalıktır. HPV virüsünün genital siğile sebep olan 40 farklı tipi vardır. Genital siğil Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 6 milyon kişiye bulaşmakta ve ciddi bir toplum sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.

Siğil

Genital siğiller HPV virüsü vücuda girdikten genellikte 3-4 ay sonra ortaya çıkarlar. HPV virüsünün kuluçka süresi 2 hafta – 2 yıl arasında değişmektedir. HPV virüsü kuluçka dönemini geçirdikten sonra ilk belirtisi kadınlarda vajina çevresinde, erkeklerde penis ve çevresinde meydana gelen siğillerdir.

HPV travmaya maruz kalan ciltten bulaştığı için genital siğiller özellikle ilişki esnasında sürtünmeye daha çok maruz kalan bölgelerde bulunma eğilimindedir. Bu bölge kadınlarda vajina girişi ile makat arasındaki bölge, erkeklerde penis başı, sünnet derisi ve penis köküdür.

Genital siğiller mukozal yüzeylerde (vajina ve çevresi, penis idrar yolunun içi gibi) eldiven parmakları benzeri şeklinde etraf doku ile benzer renkte siğiller olarak da karşımıza çıkabilirler. Bazı vakalarda siğiller ülseratif ve karnabahar görünümlü lezyonlar şeklinde yavaş gelişim göstererek etraf dokuya yayılabilir.

Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir. HPV genital bölgede diğer klinik görüntüsü ise papillomlardır. Bölgedeki renk pigmentlerine olan etkisi ile beyaz veya kırmızı olabilirler. Yavaş büyüyen bu lezyonlar genellikle koyu renkli olup bazen saplı olabilmektedirler.

Genital siğillerin nasıl bir seyir izleyeceği kişinin bağışıklık yanıtına ve virüsün tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yüksek riskli HPV tipleri düz genital siğillere yol açabileceği gibi genital siğil olmaksızın da HPV enfeksiyonu gelişmiş olabilir. Burada HPV virüsü rahim ağzı hücrelerine yerleşerek gizli kalabilir, uzun yıllar içerisinde serviks kanserine (rahim ağzı kanseri) sebep olabilmektedir.

Genital siğil bazen molluscum contagiosum ile karışabilir. Alınacak HPV DNA testi ile lezyonun genital siğil olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Genital siğil tanısı konduktan sonra hiç vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilmelidir. Genital siğil tedavide birçok yöntem mevcuttur. Yöntemlerin ortak özelliği siğili tahrip etmek üzerinedir. Siğili ve aynı zamanda bazal membranı yeterince tahrip etmek ilk önceliğimiz olmalıdır. Tahribatı yaparken aynı zamanda ciltte iz (skar) bırakmadan iyileşmesi sağlanmalı ve hastaya fazla ağrı hissettirmemelidir. Bütün bu şartları sağlayan tedavi seçeneği lazerdir. Fraksiyonel karbondioksit lazer ile genital siğil tedavisi etkinliği kanıtlanmış, ağrı, nüks ve iz bırakma ihtimali düşük olan en etkili tedavi seçeneğidir.

Silivride bulunan HPV Tedavi Merkezimizde Lazer ile hpv tedavisi, genital siğil yakma operasyonları yapılmaktadır.