
Gebelikte Beslenme
Gebeliğin değişik safhalarında değişik ihtiyaçlar dolayısıyla kilo artışı ilk üç ayda 1 kg, ikinci ve üçüncü 3 aylarda ise 1-1,5 kg. düzeyinde tutulmalıdır. Gebelik beslenme alışkanlıkları ve damak zevkinin değiştirilmesini gerektirmez.
Dengeli ve çeşitli beslenmek önemlidir. Yapacağınız tek şey doğal, taze ve bol çeşitli besinler almaktır. Kemik ve diş gelişimi için gerekli kalsiyum açısından zengin besinler peynir, süt (yağsız), yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinler alınmalıdır. Balık, et, kuru baklagiller, yer fıstığı, yoğurt, yumurta, kaşar peyniri protein açısından zengindir. C vitamini taze sebze ve meyvelerde bulunur. Besinleri ya taze ya da az haşlayarak yemeliyiz. Gebelikte kabızlığın önlenmesinde lifli yiyecekler önemlidir. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir (kepekli ekmek, ahududu, bezelye, esmer pirinç, kuru üzüm, kuruyemiş, kepekli makarna, kuru kaysı, pırasa). Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle ilk haftalarda folik asit gereklidir. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Demir bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir. Artan demir ihtiyacını karşılamak için demir içeren ilaçların alınması gerekir. Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi konsantrasyon güçlüğünün yanı sıra cilt ve mukozada solukluk, saç dökülmesi gibi bazı fiziksel belirtilerde ortaya çıkar.
Gebelikte Beslenmenin Önemi ve Faydaları Neler?
Dokuz ay boyunca sağlıklı bir şekilde beslenmenin hem bebeğinin gelişimine hem de hamilelik süresince sana birçok faydası vardır. İşte hamilelikte sağlıklı beslenme programının 9 önemli faydası:
- Bebeğinin sağlıklı bir doğum kilosuyla dünyaya gelmesini sağlar.
- Daha iyi bir beyin gelişimi göstermesini sağlar.
- Bazı doğum sakatlıkları riskini azaltır.
- Çocukluk yıllarında daha iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırır.
- Hamilelikte yaşanan anemi, gebelik şekeri, preeklampsi gibi bazı durumları yaşama riskini azaltarak hamileliğin daha iyi ve sorunsuz geçmesini sağlar.
- Bulantı, bitkinlik, kabızlık, kramplar, tansiyon, mide yanması gibi birçok hamilelik semptomunu en aza indirerek hamilelik süresince kendini daha dinç ve rahat hissetmeni sağlar.
- Duygusal savrulmaları yumuşatır. Gerginlik, hassasiyet gibi hislerini minimuma indirir.
- Zamanında doğum yapmanı sağlar. Çünkü genel olarak düzenli ve iyi beslenen kadınların çok erken doğum yapma ihtimali daha düşüktür.
- Doğumdan sonra daha çabuk toparlanmanı sağlar ve kilo vermeni kolaylaştırır. İyi beslenmiş bir vücut daha hızlı ve daha kolay iyileşebilir.
Gebeliğin değişik safhalarında değişik ihtiyaçlar dolayısıyla kilo artışı ilk üç ayda 1 kg, ikinci ve üçüncü 3 aylarda ise 1-1,5 kg. düzeyinde tutulmalıdır. Gebelik beslenme alışkanlıkları ve damak zevkinin değiştirilmesini gerektirmez.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir
Down Sendromu
Hasta kaderine razı olmak ile amniyosentez arasında gidip geliyor. Doktor, bu bilgiyi hastaya vermezse ve bebek down sendromu ile doğarsa yasalar karşısında suçlu kabul ediliyor. Diğer yandan bu bilgi hasta ile paylaşıldığında hastanın yaşayabileceği psikolojik baskıyı ve çaresizliği tahmin etmek çok güç değil.
Devamını Oku
Benzer Aramalar
Gebelik Hakkında
Sorularınız mı var ?
Çalışma Saatlerimiz
- Pazartesi
09:00 - 18:00
- Salı
09:00 - 18:00
- Çarşamba
09:00 - 18:00
- Perşembe
09:00 - 18:00
- Cuma
09:00 - 18:00
- Cumartesi
09:00 - 18:00
- Pazar
Kapalıyız